Обиљежен свјетски дан штедње

Поводом обиљежавања свјетског дана штедње, 31.10.2019.године, Комерцијална банка је расписала конкурс за најбољи литерарни и ликовни рад на тему “Штедња”. Одабрали смо шест ликовних и литерарних радова којима смо се одазвали на конкурс, а Комерцијална банка је изабрала најбоље од њих.
Прво мјесто за литерарни рад је освојила Елена Јанковић, ученица VI-2 одјељења. За ликовни рад прво мјесто је освојила Андреа Блаженовић, ученица I-4 разреда. Оба рада су новчано награђена.
Поред тога, новчано је награђена и најуспјешнија ученица наше школе, Катарина Петковић.
Ученици, наставници и директорица Бранислава Пејашиновић тог дана су били гости Комерцијалне банке. Уз пријатно дружење ученици су се упознали са начином и процесом штедње. Нису крили своје одушевљење.
Захваљујемо Комерцијалној банци што је угостила и наградила ученике наше школе.

 

Предавање о малољетничкој делинквенцији

Полицијски службеник Центра јавне безбједности Бања Лука одржао је предавање за ученике наше школе о превенцији малољетничке делинквенције.

Основни циљ предавања је указивање на криминалне и друге облике социјално неприхватљивих понашања код дјеце и малољетника, сузбијање и спречавање делинквентних и предделинквентних облика понашања, те подизање безбједности ученика и наставног кадра на што виши ниво.

Овакав вид комуникације и дружења са младима један је од начина да се полиција приближи овој популацији, те да се кроз едукацију и разговор са њима укаже на разне облике социјално неприхватљивог понашања којег можда нису ни свјесни.

Посјета биоскопу – Војна академија

Ученици предметне наставе су 11. октобра посјетили биоскоп и гледали филм домаће продукције – Војна академија 5. У пратњи разредних старјешина су прошетали до биоскопа и одгледали један од тинејџерских  фаворита међу филмовима.

Посјета Међународном фестивалу позоришта за дјецу

Ученици првог и другог разреда су 10. октобра посјетили Дјечије позориште Републике Српске гдје је био организован Међународни фестивал позоришта за дјецу. Радовали су се пред полазак а и уживали у шетњи и у представи “Јежић Жожо”. Нашим првачићима је ово била прва заједничка  посјета позоришту, те су они били посебно узбуђени. Ученици су ишли у пратњи својих  учитељица  и саобраћајног полицајца.

Браво, Марија!

Поводом обиљежавања Дјечије недјеље, Министарство породице омладине и спорта у сарадњи са Републичким педагошким заводом РС, објавило је литерарни конкурс на тему ”Моја седмица, моја година”. Марија Драгичевић, ученица шестог разреда наше школе, освојила је другу награду.

Тим поводом, Марија је, у пратњи наставнице српског језика Невенке Јокић, присуствовала централној манифестацији обиљежавања Дјечије недјеље, одржане  11. октобра у Административном центру Владе Републике Српске. Том приликом додијељене су  награде и дипломе ученицима чији су радови проглашени најуспјешнијимa.

Осим тога, ових дана награђен је још један рад наше Марије. Наиме, Фондација ”Бранко Ћопић” , поводом манифестације ”Ћопићевим стазама дјетињства”, расписала је литерарни конкурс на тему ”Дјед Триша на млинском прагу”. Радове су писали ученици школа које носе име нашег познатог писца, а Марија је освојила другу награду. Честитамо!

Побједник ликовног такмичења

У току манифестације “Ноћ истраживача 2019” одржана је изложба дјечијих радова на тему “Шта раде научници”. Радови су пристигли на адресу организатора из основних школа које су се одазвале позиву за учешће на такмичењу. Међу њима су били и радови ученика наше школе, те је ученик Вук Јотановић био један од побједника ликовног такмичења. Честитамо Вуку и наставници на оствареном успјеху.

Egg drop challenge у нашој школи

Наша школа је 19. септембра била домаћин Egg drop challenge-а у организацији Центра за напредну СТЕМ едукацију. Атмосфера је била сјајна и много тимова је учествовало у  изазову.

Задатак изазова је да такмичари, подијељени у петочлане тимове, од истих материјала направе конструкцију која ће у/на себи садржати јаје. Циљ је да јаје, стављено у/на конструкцију падне са што мање оштећења. Након тога, жири је донио одлуку о побједницима. Ученици су уживали у овом изазову и показали одличну спретност и сналажљивост.

 

“Живи свијет наших крајева”

Свечано отварање сталне изложбене поставке природњачког одсјека Музеја РС одржано је 10.октобра са почетком у 12 часова. Отварању су присуствовали ученици шестог разреда. Назив изложбе је “Живи свијет наших крајева” а значајна је за ученике јер приказује најважнија и најраспрострањенија природна станишта која постоје на територији Републике Српске, као и васкуларну флору, флору гљива и фауну кичмењака која их настањује.

Радионица “Звук је око нас”

Ученици 4. разреда наше школе су имали прилику да у пратњи учитељица посјете Музеј Републике Српске. Том плиликом су присуствовали радионици “Звук је  око нас”, те се упознали са традиционалним инструментима наших народа.

Учешће у квизу “Научи се, човјече”

Ученици наше школе су 28. септембра били гости јутарњег програма студија РТРС-а како би најавили почетак емитовања квиза “Научи се човјече”, највећег пројекта сниманог у овом студију. Ученици су говорили о својим искуствима и учествовању у овом пројекту, а какво су знање показали имаћемо прилику видјети у једној од емисија.