Светосавска академија, 2020.

Наша школа је свечано обиљежила школску славу Светог Саву, 27. јануара 2020. године.

Школској слави je присуствовалa бројна публика: ученици, родитељи, наставници, пензионери, као и представници Републичког педагошког завода, Града и чланови локалне заједнице.

Након литургије, коју је служио свештеник Драган Шућур, проглашен је  и награђен најуспјешнији ученик у нашој школи, добитник Светосавске награде ‒ Лука Војводић из IX1.

Такође, откривена су још нека имена која су нам донијела лијепе резултате: ученици-финалисти квиза „Научи се, човјече“ су овом приликом награђени и поздрављени за своје ангажовање у овом такмичењу, као и њихове наставнице Тања Мичић и Ирена Личина.

Публика је осјетила интерактивни рад наших учитеља, наставника и ученика кроз приредбу коју су припремили: професор разредне наставе Милена Тривић, која је уредила школску сцену, професор музичке културе Ирена Личина, која је припремила школски хор и оркестар, и професори српског језика и књижевности Љиљана Кнежевић и Бранка Шпирић, које су писале рецитал и биле координатори овог свечаног садржаја.

Инспирисани блиским јубилејима: обиљежавањем осамстогодишњице аутокефалности Српске цркве и стогодишњице Великог рата, координатори ове приредбе жељели су да учине корак напријед са рециталом и учине га комплекснијим и свечанијим, па су се могли чути снажни стихови Матије Бећковића, Алексе Шантића, Милана Ракића и Петра Острошког, као и текстови самих координаторâ, који су ауторско дјело.

Приредба под називом „Знаш ли одакле си, сине“ је књижевно-историјско-духовни час јер представља спој литерарних, историјских и теолошких момената; она је дух прошлог времена која опомиње на културу сјећања и памћења, настала као одјек Савиних ријечи и мисли, упућених игуману Иринеју 1221. године, о историјској подијељености наше земље између Истока и Запада.

Светосавље је основни мотив који се овом приредбом поставља као питање: да ли је оно пут који смо изабрали сами као начин живота или је то пут који нам је предодређен, и као такав разлог нашег страдања кроз историју?

То питање је представљено радњом која је испричана ретроспективно кроз сјећање главног јунака Дамјана, који тумачи наш ученик VIII1 Алекса Кандић. У причи се јављају наши јунаци из доба Немањића, Косовског боја и Првог свјетског рата, чиме су обједињене различите временске перспективе наше историје и истакнута порука да нема садашњости ни будућности без прошлости, јер је она коријен нашег бића протканог светосавским духом.

Представу су и овог пута, осим школског хора и оркестра, пратиле раличите музичке теме прилагођене садржају радње.

Самој представи су много допринијели и родитељи којима много захваљујемо јер су дали свој допринос прављењем различитих реквизита и народних ношњи, који су били потребни Драмској секцији „Бранкова дружина“, а која је овог пута била најбројнија на школској сцени због великог интересовања наших креативних ученика.